Image

Οι τελευταίες έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ με επικεφαλή τον Δρ Τσουν Τσάο, δείχνουν πως πέρα από καλό στην καρδιά η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού βοηθά και στην πρόληψη του καρκίνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας Καρκίνου. Το κόκκινο κρασί βοηθάει τους καπνιστές και κυρίως τους άνδρες να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού το μήνα μειώνει κατά 2% την πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου, ενώ η κατανάλωση 1-2 ποτήρια καθημερινά την μειώνει κατά 60%.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα η ουσία η οποία οφείλεται στην μείωση της πιθανότητας είναι η ρεσβερατρόλη, μία αντιοξειδωτική ουσία που εμπεριέχεται σε υψηλά επίπεδα στο κόκκινο κρασί. Η ουσία αυτή μειώνει το σάκχαρο του αίματος και προλαμβάνει τις φθορές από την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, ενώ φαίνεται να οφείλεται στην ενεργοποίηση του γονιδίου Sirt1 που έχει συνδεθεί με τη μακροζωία.

Στην έρευνα που διεξήχθη στην Καλιφόρνια μελετήθηκαν δείγματα πολλών ανθρώπων οι οποίοι ήπιαν κόκκινο κρασί, λευκό κρασί, μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά. Τα αποτελέσματα της ήταν εμφανή μόνο σε σχέση με το κόκκινο κράσι (εμφάνιζαν ίσως στατιστική σημαντικότητα) με την επίδραση του στον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ για τα υπόλοιπα  δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία τα οποία να δείχνουν κάποια συσχέτιση.