Σχετικό βίντεο:
Το σοβαρό ζήτημα των γενετικών ανωμαλιών για παιδιά που γεννιούνται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης βρίσκεται  για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο έπειτα από μία μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Επιστημονικό  Περιοδικό Ιατρικής New England (New England Journal of Medicine)

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαίδας στην Αυστραλία, επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες έρευνες οι οποίες υπεδείκνυαν έναν αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών για παιδιά που είχαν γεννηθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι πιθανότητες για οποιαδήποτε γενετική ανωμαλία που προέρχεται από την υποβοηθούμενη σύλληψη βρίσκεται στα επίπεδα του 8,3% συγκριτικά με το 5,8% για τις φυσιολογικές εγκυμοσύνες.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κίνδυνος φαίνεται να προέρχεται από παράγοντες των ίδιων των ασθενών όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα, και όχι η ίδια η διαδικασία..

Παρόλα αυτά αυτό αποτελεί την μισή αλήθεια: ορισμένες θεραπείες γονιμότητας εμφανίζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα.

Η ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI), είναι μία τεχνική κατά την οποία διενεργείται τεχνητή έγχυση του σπερματοζωαρίου στο ωάριο, και η οποία εμφανίζεται να είναι πιο επικίνδυνη.

Ο αυξημένος κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών βρίσκεται στα επίπεδα του 57 τοις εκατό σε σχέση με την φυσιολογικού τύπου εξωσωματική γονιμοποίηση.

Παρόλα αυτά το απόλυτο μέγεθος του κινδύνου είναι σχετικά μικρό, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος της ενδοωαριακής έγχυσης σπερματοζωαρίου είναι πολύ δημοφιλής, ιδιαίτερα στην Ευρώπη..

Ένας άλλος τομέας που έχει ανησυχήσει την επιστημονική κοινότητα και τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν αφορά στα φάρμακα γονιμότητας:

Το φάρμακο υποβοήθησης της γονιμότητας κιτρική κλομιφαίνη τριπλασιάζει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών σε γυναίκες που το λαμβάνουν δίχως στενή κλινική παρακολούθηση με έντονη την πιθανότητα εμφάνισης δυσμορφίας στο έμβρυο….
ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/05/blog-post_4541.html#ixzz1urLfNnKl