Η Julie Barth έπλεε σε πελάγη ευτυχίας όταν ο γιατρός της είπε ότι θα μπορούσε να μείνει έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Της συνέστησε , μάλιστα, να απευθυνθεί σε μία εταιρεία «χρηματοδότησης της γονιμότητας», που της δάνεισε $5.000 με επιτόκιο 7,99% για την κάλυψη των $24.000 που απαιτούσε η διαδικασία.

Η κόρη της Ολίβια, γεννήθηκε περίπου ένα χρόνο αργότερα. «Δεν μπορείτε να θέσετε μια τιμή για ένα χαμόγελο όπως αυτό», λέει η κ. Barth. Ελπίζει να πληρώσει το δάνειό της από την Springstone Financial LLC έως το 2014.

Η υπόθεση αυτή αποκαλύπτει μια νέα τάση εμπορευματοποίησης ακόμη και της πιό μαγικής στιγμής της ζωής ενός ανθρώπου, της γονιμότητας και της γέννησης.

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι παραδοσιακοί δανειστές (τράπεζες και άλλοι μεγαλοκαρχαρίες)  αγωνίζονται να επιβιώσουν, οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τους γιατρούς για να χορηγούν δάνεια για την εξωσωματική γονιμοποίηση, τη συλλογή ωαρίων και άλλες θεραπείες γονιμότητας, βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται!!

Ένας λόγος για αυτή τη «χρηματοδότηση της γονιμότητας» είναι ότι οι εταιρείες επωφελούνται από τις δυσκολίες του τραπεζικού κλάδου. Για παράδειγμα, με την πιστωτική στενότητα που υπάρχει σήμερα στα δάνεια κατοικίας και στις πιστωτικές κάρτες, χάνονται δύο διέξοδοι για τα ζευγάρια προκειμένου να καλύψουν το κόστος για τις θεραπείες γονιμότητας που συχνά υπερβαίνει τα $20.000. Ο πρόεδρος της Springstone, Mike Gilroy, δήλωσε ότι η επιχείρησή του ευδοκιμεί γιατί «αν είναι η κατάλληλη στιγμή να έχουν ένα μωρό, οι άνθρωποι θέλουν δάνεια ακόμη και σε μια υποτονική οικονομία». Καθώς η οικονομία αγωνίζεται να ορθοποδήσει, οι εταιρείες στον κλάδο έχουν προβλέψει ότι ο δανεισμός θα αυξηθεί με τη ζήτηση από ζευγάρια απεγνωσμένα να αποκτήσουν ένα μωρό – αλλά που δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό κόστος των θεραπειών γονιμότητας.

Η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, μια ομάδα η οποία εκπροσωπεί τους γιατρούς της γονιμότητας, δεν έχει καμία πολιτική για τους γιατρούς που δίνουν τα δάνεια, κρατώντας ουδέτερη στάση. Η «χρηματοδότηση της γονιμότητας» είναι «λίγο πολύ μια ύφεση-απόδειξη των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι το βιολογικό ρολόι δεν σταματά», σύμφωνα με τον Doug Weiss της IntegraMed America Inc, μιας κλινικής γονιμότητας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. «Είναι ένα πολύτιμο πρόγραμμα, το οποίο οι ασθενείς αγαπούν. Η άσκηση κριτικής δεν λαμβάνει υπόψιν την ανάγκη πολλών ασθενών οι οποίες μπορεί κάλλιστα να μην μείνουν έγκυες κατά τον πρώτο κύκλο της εξωσωματικής», σημειώνει ο κ. Weiss.

Πηγή: BIOEDGE