Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC αναφέρει πως τα μαιευτήρια στην Ελλάδα δεν δίνουν τα νεογέννητα παιδιά στις μητέρες τους επειδή οι τελευταίες δεν έχουν τα χρήματα για να καλύψουν το κόστος των νοσηλίων!!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC το πρόβλημα της ασφαλιστικής κάλυψης υγείας στην Ελλάδα είναι τεράστιο, και πάρα πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών αναγκάζεται να προβεί σε άμεσες ιδιωτικές πληρωμές για να καλύψει το κόστος περίθαλψης και νοσηλείας!

 

Επίσης, η απουσία ιδιωτικής ασφάλισης καθιστά τις καταστάσεις ακόμη δυσκολότερες…

Η Άννα (δεν είναι το πραγματικό της όνομα) μπήκε πριν από λίγο καιρό σε νοσοκομείο για να γεννήσει. . Η γέννα έγινε με καισαρική τομή και όλα πήγαν καλά. Όταν η Άννα πήγε να πάρει το νεογέννητο παιδί της για να πάει στο σπίτι της ζήτησαν 1.200 ευρώ. Όμως η ίδια δεν είχε να πληρώσει τόσα λεφτά και έδωσε όσα είχε. Όμως της ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να πάρει το παιδί της αν δεν πληρώσει όλο το ποσό.

Η γιατρός Κατερίνα Στυψανέλη, μιλώντας στο BBC, είπε ότι στο παρελθόν αρκετοί διευθυντές δεν ζητούσαν χρήματα όταν ήξεραν πως οι γονείς δεν είχαν τα λεφτά για να πληρώσουν. «Έκαναν τα στραβά μάτια γιατί γνώριζαν ότι οι γονείς ήταν από φτωχή οικογένεια.

Όμως τώρα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό γιατί δέχονται πιέσεις από το υπουργείο για να αυξήσουν τα έσοδα. Δεν φταίει το νοσοκομείο αλλά οι κυβερνήσεις γιατί αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζουν. Αυτή υποτίθεται πως είναι η δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους».

Η Άννα μένει σε ένα χαμόσπιτο στην Λούτσα και η οικονομική της κατάσταση είναι πολύ χαμηλή. Δεν είναι η πρώτη που αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς το περιστατικό αυτό έγινε και σε άλλες μητέρες.

«Κάποιος πρέπει επιτέλους να κάνει κάτι. Δεν γίνεται αλλιώς. Οι μητέρες πρέπει να γεννήσουν αλλά αν δεν έχουν λεφτά τι θα κάνουν; Θα γεννήσουν στον δρόμο; Δεν γίνεται. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για ασθενείς σε άλλους τομείς εκτός της γυναικολογικής», τονίζει η γιατρός.

«Μου το είχαν ξανακάνει πριν από 20 μήνες όταν γέννησα το πρώτο μου παιδί. Δεν με άφηναν να το πάρω αν δεν πληρώσω», είπε η Άννα.

Τελικά κατάφερε να πάρει το παιδί με την βοήθεια της γιατρού Στυψανέλη. Επικοινώνησε με τον διοικητή του νοσοκομείου και έδωσε τελικά την άδεια να πάρει το παιδί όμως θα πληρώνει με δόσεις τα όσα χρωστάει.

Πηγή: newpost