Ευνοική εμφανίζεται η παγκόσμια συνολική τάση της μητρικής    θνησιμότητας, καθώς ο αριθμός των γυναικών που χάνουν τη ζωή  τους παγκοσμίως εξαιτίας περιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ.

Η μεγάλη, όμως,  ανισότητα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών δεν μπορεί να εξαλειφθεί ακόμη και στις συνθήκες τοκετού…

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση προέβη το Ταμείο του ΟΗΕ για τον  Πληθυσμό (UNFPA) βάσει των αποτελεσμάτων της έκθεσης για την Τάση της Μητρική Θνησιμότητας.

Στην Έκθεση αναφέρεται ότι ο αριθμός των μητρικών θανάτων μειώθηκε από 543.000 το 1990 σε 287.000 το 2010, μείωση κατά 47%, σε σχεδόν όλες τις περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής.

Σύμφωνα με την έκθεση, όμως, μια γυναίκα πεθαίνει κάθε δυο λεπτά από επιπλοκές που συνδέονται με την κύηση, όπως μολύνσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση, σοβαρή αιμορραγία κατά τον τοκετό και επίσης κατά τη διάρκεια αμβλώσεων που γίνονται υπό επισφαλείς συνθήκες.

Βάσει των στοιχείων της έκθεσης, το 99% των μητρικών θανάτων σημειώνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες και οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Πηγή: ΑΠΕ

Advertisements