Επιστήμονες που έχουν μελετήσει την μείωση κινδύνου στεφανιαίας καρδιακής νόσου σε όσους καταναλώνουν μπύρα, εντοπίζουν πως αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ίδιο το αλκοόλ αλλά και σε άλλους παράγοντες στην μπύρα όπως τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες.

Έρευνες που έχουν γίνει σε μπύρες που δεν περιέχουν αλκοόλ, αποδεικνύουν πως υπάρχουν θετικές επιδράσεις στον οργανισμό από φυσικά συστατικά και σε αυτόν τον τύπο μπύρας.

Η μπύρα είναι πηγή φυτικών ινών οι οποίες προέρχονται από τα κυτταρικά τοιχώματα του κριθαριού. Δύο ποτήρια μπύρας περιέχουν ένα ποσοστό περίπου 10% από την συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών και μερικές μπύρες μπορούν να παρέχουν ακόμη και μέχρι 30%-50%.

Ένα από τα πολλά οφέλη των φυτικών ινών είναι η επιβράδυνση της πέψης και απορρόφησης του φαγητού από τον οργανισμό, κάτι το οποίο μειώνει τα επίπεδα την χοληστερίνης στο αίμα, βοηθώντας στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης κάποιας καρδιακής νόσου.

Κάποιες έρευνες έχουν σημειώσει πως εκείνοι που κάνουν μια μέτρια κατανάλωση μπύρας, έχουν έναν βαθμό προστασίας από το βακτήριο Helicobacter pylori, γνωστό ότι προκαλεί το μεγαλύτερο ποσοστό από τα έλκη του στομάχου και ίσως υπεύθυνο και για τον καρκίνο του στομάχου.

Η κατανάλωση μπύρας και κρασιού υποστηρίζεται πως διευκολύνει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού πιθανόν στην αντιβακτηριδιακή τους δράση.

 Αντιοξειδωτικά

Τα φυσικά αντιοξειδωτικά βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά και στα δημητριακά αλλά υπάρχουν και στην μπύρα μέσα από τη βύνη και τον λυκίσκο που αποτελούν συστατικά της.

Η περιεκτικότητα των αντιοξειδωτικών στην μπύρα εξαρτάται από τις πρώτες ύλες και την διαδικασία της ζυθοποιίας που ακολουθείται.

Ένα ποτήρι μπύρα εμπεριέχει την διπλάσια ποσότητα σε αντιοξειδωτικά από ότι ένα ποτήρι λευκό κρασί (συγκρίνοντας πάντοτε ποτά με ίδια περιεκτικότητα σε αλκοόλ) ενώ όμως τη μισή από ότι περιέχει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Όμως αρκετές από τις αντιοξειδωτικές ουσίες στο κόκκινο κρασί αποτελούνται από μεγάλα μόρια με αποτέλεσμα να μην απορροφώνται από τον οργανισμό το ίδιο εύκολα σε σχέση με τα μικρότερα μόρια των ουσιών που βρίσκονται στην μπύρα.

Ερευνητές έχουν δηλώσει πως η άμεση δράση των αντιοξειδωτικών της μπύρας μειώνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου.

Η μεγάλη σημασία των αντιοξειδωτικών στην υγεία είναι ότι παρέχουν σημαντική προστασία εναντίον του καρκίνου χάρη στην δράση τους εναντίων των ελεύθερων ριζών. Επίσης θεωρούνται πως μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών αναστέλλοντας την πήξη του αίματος.

Βιταμίνες

Όπως το ψωμί που παρασκευάζεται επίσης από δημητριακά, έτσι και η μπύρα είναι μια καλή πηγή βιταμινών. Κατά τη διάρκεια παρασκευής της, το κριθάρι έχει μετατραπεί σε βύνη γεγονός που αυξάνει την θρεπτική αξία του δημητριακού.

Η μπύρα είναι πλούσια σε βιταμίνες τύπου Β όπως για παράδειγμα Β2, Β6, Β9,Β12. Πληθυσμιακές μελέτες στην Αμερική, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και Τσεχία επιβεβαιώνουν πως η μέτρια κατανάλωση μπύρας μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης όπως για παράδειγμα της LDL (“κακή χοληστερίνη”), σε αντίθεση με άλλα αλκοολούχα ποτά και αυτό υποστηρίζουν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι η μπύρα είναι πλούσια σε βιταμίνες τύπου Β.

Μέταλλα

Η μπύρα έχει μια ευνοϊκή ισορροπία σε απαραίτητα μέταλλα για τον οργανισμό. Η περιεκτικότητα σε κάλιο είναι αρκετά υψηλή αλλά χαμηλή σε νάτριο. Το ασβέστιο είναι χαμηλό αλλά είναι υψηλό το μαγνήσιο κάτι που βοηθά στην προστασία κατά της πέτρας στα νεφρά.

Η μέτρια κατανάλωση μπύρας είναι επίσης συνδεμένη με την υψηλή οστική πυκνότητα παρόλο που δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες και σε άλλα αλκοολούχα ποτά σχετικά με την ίδια επίδραση.

Η περιεκτικότητα της μπύρας σε πυρίτιο είναι υψηλή, η οποία προέρχεται από δύο φυσικές πηγές-το νερό και το κριθάρι. Το πυρίτιο συνδέεται με υγιή  κόκκαλα κάτι που έχει αποδειχτεί σε έρευνες εργαστηρίων. Περαιτέρω έρευνες θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το αν το διατροφικό πυρίτιο μέσω από μια μέτρια κατανάλωση μπύρας παρέχει προστασία εναντίον της οστεοπόρωσης.

Λυκίσκος

Μικρές ποσότητες από τα “λουλούδια” του λυκίσκου διατηρούν και αρωματίζουν την μπύρα.

Η μπύρα είναι η μοναδική διατροφική πηγή λυκίσκου γι’αυτό τα οφέλη αυτού βρίσκονται μονάχα στην κατανάλωση μπύρας.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως τα φλαβονοειδή στον λυκίσκο έχουν την δυνατότητα να προστατέψουν από ορισμένες ασθένειες και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ορισμένων τύπου καρκίνου.

Πηγή: http://www.brewersofeurope.org/docs/publications/pdf-Mei04.pdf

Advertisements