Οι υπολογισμοί της κατανάλωσης αλατιού από τις αρχές της δεκαετίας του 90 δείχνουν ότι σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. η πρόσληψη αλατιού είναι πολύ μεγάλη με την πλειονότητα να κυμαίνεται μεταξύ 8 και 12 γραμμαρίων ημερησίως.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) συνιστά ως ημερήσια ποσότητα πρόσληψης αλατιού τα 5 γραμμάρια.

Η Κύπρος, η Γερμανία και η Λετονία έχουν αναφέρει τις χαμηλότερες εκτιμήσεις σχετικά με την πρόσληψη αλατιού – 5 γραμμάρια, 6,6 γραμμάρια και 7,1 γραμμάρια αντίστοιχα.

Η Ουγγαρία έχει αναφέρει την υψηλότερη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης κατά μέσο όρο: 17,5 γραμμάρια για τους άντρες και 12,1 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Η πρόσληψη αλατιού, εν γένει, εμφανίζεται υψηλότερη στους άντρες παρά στις γυναίκες. Το πιό κύριο και τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό της Πολωνίας: η μέση ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης είναι σχεδόν διπλάσια για τους άντρες από ότι για τις γυναίκες (14,7 γραμμάρια και 8,6 γραμμάρια αντίστοιχα)..

Η υπέρμετρη πρόσληψη αλατιού συνδέεται, σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αυξημένη αρτηριακή πίεση καθώς και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά…

Δυστυχώς, στην Έκθεση της Κομισσιόν δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα για την πρόσληψη αλατιού από τους Έλληνες πολίτες…

Πηγή: http://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/docs/salt_report_en.pdf

Advertisements