Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το κάπνισμα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ένας στους δέκα ενήλικες χάνει τη ζωή τους από το τσιγάρο και το κάπνισμα έχει πλέον λάβει διαστάσεις επιδημίας στο χώρο της υγείας.

Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους κυριότερους προσδιοριστικούς παράγοντες εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών.

Σημαντικότεροι κίνδυνοι για την υγεία είναι οι χρόνιες παθήσεις όπως των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, το κάπνισμα σκοτώνει περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, από τους οποίους πάνω από εξακόσιες χιλιάδες είναι παθητικοί καπνιστές και αναμένεται να σκοτώσει μέχρι και οκτώ εκατομμύρια έως το 2030.

Ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα έρευνας που θέλουν έναν στους δέκα νέους να ξεκινούν το κάπνισμα σε ηλικία μόλις 11-12 ετών, όπως αναφέρει η  καθηγήτρια του ΑΠΘ, Παρασκευή Αργυροπούλου Πατάκα, με αφορμή την εκδήλωση με θέμα «Ζωή χωρίς κάπνισμα» που διοργανώθηκε από την  Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Ακόμη, έχει παρατηρηθεί αύξηση του καπνίσματος σε γυναίκες νεαρής ηλικίας, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει και αύξηση στα περιστατικά καρκίνου των πνευμόνων καθώς και  της υπογεννητικότητας.

Παρά την Σύμβαση – Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον Έλεγχο του Καπνού, οι βιομηχανίες καπνού προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να την υπονομεύσουν. Για αυτόν το λόγο η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος επικεντρώθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των μεθόδων της βιομηχανίας καπνού με τις οποίες αυτή παρεμβαίνει στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων ελέγχου του καπνίσματος.

Πηγές:  Υπουργείο Υγείας, Iatrognosi.gr

Advertisements