Καταρρίπτεται πλέον ακόμη ένας μύθος για την εύρυθμη και «αδιάφθορη» λειτουργία των κοινωνικών κρατών και δημόσιων λειτουργών των χωρών του Ευρωπαϊκού «ανεπτυγμένου» Βορρά…

Σύμφωνα με απόφαση γερμανικού δικαστηρίου νομιμοποιείται πλέον το ‘φακελάκι’ και στο γερμανικό ΕΣΥ, καθώς οι συμβεβλημένοι ιατροί με το εθνικό σύστημα υγείας της Γερμανίας μπορούν να αποδέχονται χάρες, δώρα, ή και ακόμα και διακοπές από φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν αξία ως και 10.000 ευρώ χωρίς να διώκονται για διαφθορά.

Η σχετική απόφαση της Παρασκευής μπορεί να θεωρηθεί και ως ιστορική, ενώ αφήνει ανοιχτά νομικά παράθυρα και δημιουργεί νομικό προηγούμενο για την πλήρη νομιμοποίηση της διαφθοράς στα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ευρώπης.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι ιατροί οι οποίοι έχουν συμβληθεί με το γερμανικό ΕΣΥ δεν μπορούν να υπάγονται στο δικαιικό πλαίσιο που αντιστοιχεί στα δημόσια λειτουργήματα, και έτσι «απελευθερώνεται» η αλληλοεξάρτηση και διαπλοκή τους με τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι δεν μπορούν να διωχθούν από το δικαστικό σύστημα εάν συνταγογραφούν φάρμακα εταιριών που τους προσφέρουν διάφορες χάρες και δώρα.

Σε μία από τις υποθέσεις τις οποίες αφορά η απόφαση, ένας ιατρός έλαβε 10.000 ευρώ ως αμοιβές για διαλέξεις που δεν έκανε ποτέ με αντάλλαγμα να συνταγογραφεί ένα συγκεκριμένο σκεύασμα.

Στον ιατρό και στον εμπορικό αντιπρόσωπο της φαρμακευτικής εταιρείας επιβλήθηκαν πρόστιμα, αλλά ο εμπορικός αντιπρόσωπος άσκησε έφεση.

«Με αυτό τον τρόπο, οι ασθενείς δεν μπορούν να είναι εντελώς βέβαιοι ότι μια συνταγή έχει αμιγώς ιατρικά κριτήρια ή επηρεάζεται από τη στρατηγική πωλήσεων μιας φαρμακευτικής εταιρίας», επισήμανε η ένωση ασφαλιστικών φορέων GKV, επικρίνοντας την απόφαση.

Οι κατηγορίες σε βάρος Γερμανών ιατρών περί διαφθοράς αντιμετωπίζονται με βάση τον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματος βάσει των κανόνων επαγγελματικής αυτορύθμισης και εποπτείας.

Ωστόσο τα μέτρα που προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας είναι μακράν επιεικέστερα από ό,τι προβλέπει ο νόμος.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας υπεραμύνθηκε της απόφασης που έλαβε το δικαστήριο, λέγοντας ότι οι συμβεβλημένοι ιατροί δεν είναι εκπρόσωποι των δημοσίων ασφαλιστικών ταμείων, αλλά εργάζονται υπό το εργασιακό καθεστώς της μερικής απασχόλησης γι’ αυτά. Μια απόφαση περί του αντιθέτου θα ήταν παραπλανητική, είπε, προσθέτοντας πως «δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε το status quo της αυταπασχόλησης».

Ο πρόεδρος της γερμανικής ιατρικής ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι καλωσόρισε την απόφαση, δηλώνοντας ότι οι αυτοαπασχολούμενοι ιατροί οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με το γερμανικό ΕΣΥ δεν είναι ούτε υπάλληλοι ούτε λειτουργοί κάποιου δημόσιου οργανισμού.

Βεβαίως, η σχέση εργασίας και οι αμοιβές δεν καθορίζουν το εάν ένα επάγγελμα είναι δημόσιο λειτούργημα ή όχι, αλλά η ίδια η φύση του επαγγέλματος, και η αναφορά των ιατρών περί μη-δημόσιου λειτουργήματος είναι αυτή που επιτρέπει να παγιώνεται η διαφθορά στα συστήματα υγείας.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι η διαφθορά στο σύστημα υγείας της Γερμανίας είναι εκτεταμένη, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να ενθαρρύνουν συνεχώς τους γιατρούς να συνταγογραφούν ακριβά σκευάσματα αντί για γενόσημα.

Οι φορείς υποχρεωτικής ασφάλισης στη Γερμανία, οι οποίοι προσφέρουν κάλυψη για την περίθαλψη των εννέα στους δέκα πολίτες στη χώρα, ξόδεψαν τουλάχιστον 30,2 δισ. ευρώ για φάρμακα το 2011.

Πλέον πρέπει να συνηδειτοποιήσουμε ότι η διαφθορά αποτελεί συστημικό διακρατικό φαινόμενο και όχι απλή Ελληνική αρρώστια, όπως συχνά προπαγανδίζεται, αν και αυτό δεν αποτελεί άλλοθι ούτε και νομιμοποιεί την τραγικά διεφθαρμένη πραγματικότητα του Ελληνικού Ε.Σ.Υ.

Με πληροφορίες από 24h NewsRoom